Experience

Ivgi&Greben Experience
Met het Experience programma wil Ivgi&Greben het denken en doen rond dans een impuls geven. De ervaring van dans en beweging draagt bij aan de kunstzinnige en zintuiglijke ontwikkeling van mensen. Dit wordt gerealiseerd door voorstellingen te voorzien van een informatieve context, gesprekken en informele ontmoetingen met de choreografen en dansers. 

Om nieuwe mensen in aanraking te brengen met de werking van dans, wordt een speciale activiteit ontwikkeld die is gericht op inclusiviteit: I&G Experience. Dit zijn sessies met workshops die het artistieke en fysieke idioom toegankelijk maakt. In een theatrale setting deelnemers zich bewust van de ongedachte, expressieve mogelijkheden (niet de onmogelijkheden) van hun eigen lichaam en daarmee wordt hun weerbaarheid versterkt.

De introductievideo voor het onderwijs

Voor scholen
Met de Experience laten we jongeren hedendaagse dans zien en ervaren. Jongeren leren dat je met dans een verhaal of een gevoel kan overbrengen en ontdekken wat je er zelf in kunt herkennen. De choreografen en dansers van het gezelschap vertellen over hoe dansvoorstellingen gemaakt worden en wat er allemaal bij komt kijken. Via beweging en samen dansen komen de kinderen in contact met muzikaliteit en worden zij zich bewust van de expressieve mogelijkheden van het lichaam. 

Bijvoorbeeld: Nice to meet you!
Leuk om je te ontmoeten, zeggen we. Maar het is ook spannend, een beetje eng. We zwaaien, buigen heel deftig of we geven een hand om toch dichterbij een vreemde te komen. Samen dansen kan ook en dat gaan we uitproberen. Kijk maar naar de dansers.

Voor iedereen: All You Can Dance!
All You Can Dance! is een laagdrempelige workshop voor iedereen die wil bewegen: jong, oud, nog nooit een stap in een dansstudio gezet of al wat meer ervaren. Je maakt mee wat dans kan zijn en hoe de taal van Ivgi&Greben ontstaat uit beweging, beelden, uitdrukking en dynamiek. Centraal staat de wisselwerking tussen het individu en de groep en de verbinding met actuele onderwerpen. De begeleiding is van de choregrafen zelf en/of van de dansers van het gezelschap.

Het gaat erom, door de beleving van dans en de deelname aan creatieprocessen die eraan voorafgaan, tot gevoel en begrip voor dans te komen: de missie is om de fysieke ervaring en het gevoel van de danstaal in een specifieke voorstelling over te brengen. Niet het begrijpen maar het ervaren van dans is belangrijk.

Bijvoorbeeld: emoties uitdrukken
De workshop begint met een warming-up. Dan probeert iedereen houdingen uit die een bepaalde emotie uitdrukken. Samen bouwen/creëren we groepsopstellingen of tableaus gebaseerd op de bewegingsstijl van Ivgi&Greben. Deze houdingen worden in een reeks gezet en vormen de basis voor een bewegingsphrase waarin alle deelnemers een rol krijgen.  

Zo ondervind je aan den lijve: 
– Hoe een groep ontstaat uit een losse hoeveelheid individuen
– of, hoe bijvoorbeeld een conflictsituatie zich ontwikkelt door houding en groepering
– en, hoe je puur met het lichaam ervaart en tot verbeelding komt.

De emancipatie van allerlei verschillende en ook afwijkende lichaamstypes: bijv. een duet van een professionele danser met een niet-danser.

Klik hier voor meer informatie over All You Can Dance en tickets.

Rond voorstellingen
Met het context programma rond voorstellingen en de benaderbaarheid van Ivgi&Greben in de uitwisseling met het publiek, komen mensen tot begrip voor dans en in aanraking met de bevrijdende kracht ervan. Als individuele toeschouwer of deelnemers worden zij zich bewust van de ongedachte, expressieve mogelijkheden (niet de onmogelijkheden) van hun eigen lichaam. Zij ervaren hoe zo betekenis en schoonheid kan ontstaan en komen in aanraking met de magie van het theater, achter de schermen. 

De werking van het theater als magische plek en de kennismaking met theatrale middelen en artistieke drijfveren van de danskunst.