Over ons

Ivgi&Greben

Ivgi&Greben maakt als dansgezelschap expressieve, rauw dansvoorstellingen van internationaal niveau. Urgente maatschappelijke thema’s worden vertaald naar menselijke beelden die je raken en niet meer loslaten.

Wachten in beweging

Als dansnomaden reisden Uri Ivgi en Johan Greben 18 jaar lang over de wereld, om in 2020 ineens te landen in Friesland. Een unieke situatie vastgelegd door FryslânDOK.

Nice to meet you!

Nice to meet you! is de voorstelling van Ivgi&Greben, het eerste internationale professionele dansgezelschap in Fryslân. FryslânDOK volgt de choreografen en de dansers op weg naar hun première.

Uri Ivgi & Johan Greben

Al tijdens hun individuele danscarrières, respectievelijk bij de Kibbutz Contemporary Dance Company in Israel en Het Nationale Ballet in Nederland, begonnen Uri Ivgi en Johan Greben succesvol aan hun individuele carrière als choreograaf. Uri Ivgi ontving in 1998 de prijs als Opkomend Choreografisch Talent van het Ministerie van Cultuur in Israel. In 2001 won hij de Publieksprijs voor zijn duet Longing tijdens de Internationale Choreografen Competitie in Groningen, en de tweede prijs tijdens de Internationale Choreografen Competitie in Hannover, Duitsland. Johan Greben won de Aanmoedigingsprijs Choreografie ’89 van het Amsterdams Fonds voor de Kunst en de Wim Barry Perspectief Prijs ’90 voor zijn eerste choreografie Straks. Beiden creëerden diverse choreografieën voor gezelschappen, festivals en scholen in Europa.

Ivgi&Greben begonnen hun samenwerking in 2003 met de Carmen voor de Szeged Contemporary Dance Company in Hongarije. Sindsdien creëren zij voor vele dansgezelschappen in de wereld. Ivgi&Greben verbeelden hun ideeën door middel van een intense bewegingstaal die zij combineren met poëtische beelden, die raken en confronteren. Zij beschouwen hun werk als een spiegel voor hun publiek, evenals zichzelf om een persoonlijke reflectie van de werkelijkheid te zoeken. Met thema’s als onderdrukking, spanning tussen individuen en groepen, verlangen naar vrijheid en liefde, en seksualiteit en acceptatie, creëren Ivgi&Greben een visuele wereld waar beweging, muziek, licht en kostuums samenkomen in een eigen esthetische wereld.

In 2011 ontvingen Ivgi&Greben de prestieuze Golden Mask Award in Rusland in de categorie Beste Choreograaf – Ballet/Hedendaagse Dans voor This Is Not A Love Song, die zij voor het Provincial Dances Theatre in Rusland creëerden. In 2014 en 2015 werkten Ivgi&Greben als artistiek leiders voor het Rozbark Theater in Polen. Voor dit gezelschap bewerkten zij hun succesvolle productie This Is Not A Love Song, welke meteen werd genomineerd als beste productie van het jaar. Om publiek te ontwikkelen creëerden zij de productie I Give You My Heart voor in de openbare ruimte, binnen en buiten. Daarnaast initieerden zij het Rozbark in Motion Festival in combinatie met een trainingsprogramma voor dansers en choreografen. Ivgi&Greben presenteerden Rozbark Theater in Duitsland, Frankrijk en Nederland. In 2018 produceerden Ivgi&Greben de avondvullende dansvoorstelling We Are In Trouble met een succesvolle première in de Culturele Hoofdstad van Europa Leeuwarden/Friesland 2018. De eveneens succesvolle tour van 18 voorstellingen sloten zij af tijdens het Lowlands Festival.

Dans als communicatie
Voor Ivgi&Greben is dans als pure levensenergie verbonden met de menselijke conditie. Het lichaam als vehikel van leven en lijden staat centraal en de emotionele uitdrukking is leidend. De samenwerking van de twee choreografen heeft geleid tot een herkenbare esthetiek met een intensieve bewegingsstijl, theatraal gewicht, duidelijke grote lijnen en aandacht voor detail. Op een basis van klassiek moderne dans wordt minimalisme en abstrahering toegepast binnen een beeldend kader. Vloeiende composities van abstracte gebaren, intense gevoelsbeelden en samenspel worden tot sculpturale tableaus opgebouwd en weer verstoord. Het werk appelleert aan het woordeloze verbond van het eigen lichaam met andere lichamen. Ivgi&Greben nodigt het publiek dan ook uit om zich in te leven en wil inspireren tot ideologische souplesse en mededogen.

Ivgi&Greben creëerden voor: Ballett am Rhein, MiR Dance Company DE; Itdansa, ES; Modern Dance Turkey; Ballet Junior de Genève, Tanzkompanie Theater St. Gallen, Tanzkompanie Konzert Theater Bern, CH; National Theatre Ballet, Prague Chamber Ballet, CZ; Phoenix Dance Theatre, Scottish Ballet, Scottish Dance Theatre, GB; Szeged Contemporary Dance Company, HU; Balletto Teatro di Torino, IT; Dansgroep Amsterdam, Introdans, Scapino Ballet, NL; Norrdans, Skånes Dansteater, SE; Korea National Contemporary Dance Company, SKR; Provincial Dances Theatre, RU; Rozbark Theatre, Wroclaw Opera Ballet, PL.

Eigen dansgezelschap
In 2021 zijn Uri en Johan gestart met hun eigen dansgezelschap Ivgi&Greben in Leeuwarden. Daarmee zijn zij het eerste internationale professionele dansgezelschap van de provincie Friesland. In 2021 creëerden ze gezamenlijk met hun acht internationale dansers de voorstelling Nice To Meet You! met daaropvolgend in 2022 de voorstelling Wasted Skin. In 2022 werkte Ivgi&Greben tevens mee als co-producent aan de locatievoorstelling Under Wetter van het Friese Tryater, het enige meertalige theatergezelschap van Nederland.

Onderdeel van dansgezelschap Ivgi&Greben zijn Anastasia Papasakellariou, Daniel Flores Pardo, Gaetano Tricomi, Greta Cecconi, Ludovico Murgia, Sara Cordes, Sofia Lacava en Senne Reus.

Het gezelschap

Uri Ivgi
Johan Greben
Daniël Flores Pardo
Ludovico Murgia
Matthea Lára Pedersen
Gaetano Tricomi
Anastasia Papasakellariou
Greta Cecconi
Sofia Lacava
Senne Reus
Sara Cordes
Judith Schoneveld
Amarins Geveke
Amerens Pronk
Michel Garmann
Mathijs Van Loo
Annemarie Venema
Ype Terwisscha van Scheltinga
An de Wrede
Tom Parkinson