Nieuws

Tryater & Ivgi&Greben presenteren: Under Wetter

Een perfecte zomeravond op de ijsbaan

Sinds jaar en dag ligt de ijsbaan op het land van de familie Kingma. Terwijl de geest van Kingma senior nog rondwaart, zit dochter Afke in een spagaat. Houdt ze zich aan haar belofte om de baan te onderhouden, of verkoopt ze de grond om haar boerderij te redden? Haar zoon heeft recht op een toekomst en schaatsen kan toch bijna nooit meer. In Under Wetter wordt een dorp geconfronteerd met grote veranderingen. Als zelfs de toekomst van de ijsbaan op het spel staat, wordt het sommigen teveel. Dan slaat de natuur op hol. Brengt de ijsbaan hen weer net als vroeger samen?

Tryater laat verschillende stemmen aan het woord over de toekomst van de ijsbaan. De voorzitter die alles bij het oude wil laten, de boerin die de grond wil verkopen, de klimaatonderzoeker die de ijsbaanproblemen in een breder perspectief plaatst en het kind dat nog nooit op natuurijs heeft geschaatst.

Op de prachtige ijsbaan van Wergea en op Terschelling verbeelden acteurs, dansers, musici en figuranten het verhaal van de familie Kingma. Under Wetter is een ode aan de vele schaatsbanen die Friesland rijk is en die – ondanks warmere winters – nog altijd functioneren. Een voorstelling over verlangens en tradities, vol drama én feest.

Samenwerking Ivgi&Greben
Tryater werkt voor Under Wetter intensief samen met dansgezelschap Ivgi&Greben, eveneens gevestigd in Leeuwarden. Ivgi&Greben maakt expressieve dansvoorstellingen van internationaal niveau. Urgente maatschappelijke thema’s worden vertaald naar menselijke beelden die je raken en niet meer loslaten. Voor Under Wetter maakt Ivgi&Greben aanstekelijke choreografieën die het dansen met z’n allen, als gemeenschap, vieren. De acht dansers jagen de andere spelers aan en helpen bepaalde aspecten in het verhaal uit te vergroten. Zoals krachten uit de natuur en gevoelens als verdriet of verlangen.

Under Wetter is van 12 mei tot 28 mei en van 28 juni tot 9 juli te zien op de ijsbaan van Wergea. Daarnaast is de voorstelling van 10 tot 19 juni te zien op Oerol op Terschelling. Meer informatie over de voorstelling Under Wetter is de vinden op de website van Tryater.