Nieuws

Fryslân DOK: Wachten in beweging

Als dansnomaden reisden Uri Ivgi en Johan Greben achttien jaar lang over de wereld, om in 2020 ineens te landen in Fryslân. Maar corona zit de vorming van een nieuw dansgezelschap in de weg. Ze besluiten om zelf de vloer weer op te gaan. Een unieke situatie, vastgelegd door Fryslân DOK.

Hun wens om een thuis en een eigen vast dansgezelschap te hebben, werd gehonoreerd door de adviescommissie Podiumkunst van de provincie. Het is ‘a dream come true’ voor Ivgi&Greben. Voor Fryslân is het het eerste dansgezelschap van dit internationale formaat. Maar op dit moment is het door de coronacrisis onmogelijk om audities te houden en de beste internationale dansers te contracteren. Ook een grote première en samenwerking met Friese dansgroepen moet op zich laten wachten. Net als alle uitvoerende kunstenaars braken Ivgi & Greben zich het hoofd over hoe het verder moest. Niet alleen het nieuwe Friese dansavontuur, ook hun eigen identiteit als choreograaf kwam onder spanning te staan. Uri Ivgi: “Wie ben ik als ik niet dans, als ik daar niet mee bezig ben?”

Sinds 2003 waren Uri Ivgi en Johan Greben niet meer als danser, maar uitsluitend als choreograaf aan het werk. Ze maakten spraakmakende producties in Europa, Rusland en Azië. Tijdens het Culturele Hoofdstad jaar 2018 brachten ze in Leeuwarden de voorstelling ‘We are in trouble’ over de vluchtelingenproblematiek. Johan Greben: “Onze voorstellingen worden altijd uitgevoerd door geweldige jonge dansers. Maar nu, na een halfjaar rondwandelen in Amsterdam, vormde zich het idee dat we misschien toch maar zelf, als oudere dansers, de vloer weer op moeten. Puur om de dans in onszelf levend te houden.” Documentairemaker Annet Huisman van Fryslân DOK vroeg de choreografen om hen in dit tastende en kwetsbare proces te mogen volgen. En daarbij te onderzoeken of ze met hun dans ook iets te vertellen hebben over de coronatijd.

Een duet met een groot glazen raam als barrière werd het resultaat, in zijn bescheiden formaat en opzet toch een echte Ivgi & Greben. Zo ontmoet de kijker Johan Greben (56), geboren in Leeuwarden, en Uri Ivgi (55), geboren in Israël. Ze vertellen over hun totaal verschillende achtergronden, hun stijl van bewegen en hoe ze elkaar aanvullen. Zo voelbaar op de huid in dit persoonlijke document. Het doet verlangen naar volgend jaar, naar hun eerste grote voorstelling met het nieuwe Friese dansgezelschap, naar betere tijden.