Nieuws

Fryslân DOK: Nice To Meet You!

Nice to meet you! is de voorstelling van Ivgi&Greben, het eerste internationale professionele dansgezelschap in Fryslân. FryslânDOK volgt de choreografen en de dansers op weg naar hun première.

Het is de tweede FryslânDOK van Annet Huisman over het internationaal vermaarde choreografenduo Ivgi&Greben. In deel één ‘Wachten in beweging’ (december 2020) leerden we Johan Greben en Uri Ivgi en hun ambities kennen, toen ze in Fryslân de kans kregen een eigen dansgezelschap op te richten.

We zagen hun worsteling met de coronasituatie, die een enorme impact had op hun bestaan als kunstenaar en danser. In dit tweede deel ‘Nice to meet you’ volgt Huisman de opbouw van het gezelschap vanaf de audities, die met enige vertraging dan toch eindelijk georganiseerd konden worden.

Corona beheerst nog steeds de culturele wereld. Maar de acht dansers (zes vaste en twee stagiairs) waaruit de gloednieuwe groep is samengesteld, kennen deze fysieke barrière niet. Dat is een verademing om te zien.

De voorstelling Nice to meet you! is een intense ontmoeting met elkaar en met het nieuwe publiek. Johan Greben en Uri Ivgi stellen vast dat het choreografisch proces nog nooit met zoveel schwung is doorlopen. De dansers spreken de taal van Ivgi&Greben, maar voegen daar hun eigen idioom en persoonlijkheid aan toe. We maken nader kennis met twee dansers uit het ensemble: Manon Adrianow, die opgroeide in Sneek en Christian Leveque uit Frankrijk.