Portfolio - test

Raken en confronteren

Al tijdens hun individuele danscarrières, respectievelijk bij de Kibbutz Contemporary Dance Company in Israel en Het Nationale Ballet in Nederland, begonnen Uri Ivgi en Johan Greben succesvol aan hun individuele carrière als choreograaf.

Uri Ivgi ontving in 1998 de prijs als Opkomend Choreografisch Talent van het Ministerie van Cultuur in Israel. In 2001 won hij de Publieksprijs voor zijn duet Longing tijdens de Internationale Choreografen Competitie in Groningen, en de tweede prijs tijdens de Internationale Choreografen Competitie in Hannover, Duitsland. Johan Greben won de Aanmoedigingsprijs Choreografie ’89 van het Amsterdams Fonds voor de Kunst en de Wim Barry Perspectief Prijs ’90 voor zijn eerste choreografie Straks. Beiden creëerden diverse choreografieën voor gezelschappen, festivals en scholen in Europa.

Ivgi&Greben begonnen hun samenwerking in 2003 met de Carmen voor de Szeged Contemporary Dance Company in Hongarije.

Ivgi&Greben verbeelden hun ideeën door middel van een intense bewegingstaal die zij combineren met poëtische beelden, die raken en confronteren. Zij beschouwen hun werk als een spiegel voor hun publiek en voor zichzelf, om op een persoonlijke manier op de werkelijkheid te reflecteren. Met thema’s als onderdrukking, spanning tussen individuen en groepen, verlangen naar vrijheid en liefde, seksualiteit en acceptatie, creëren zij een visueel palet waar beweging, muziek, licht en kostuums samenkomen in een eigen esthetische wereld.

In 2011 ontvingen Ivgi&Greben de prestigieuze Golden Mask Award in Rusland in de categorie Beste Choreograaf – Ballet / Hedendaagse Dans voor This Is Not A Love Song, die zij voor het Provincial Dances Theatre in Rusland creëerden.

Sinds 2018 produceren Ivgi&Greben hun werk ook weer in Nederland. Tijdens de Culturele Hoofdstad van Europa Leeuwarden/Friesland 2018 ging hun avondvullende dansvoorstelling We Are In Trouble in première gevolgd met de succes tour van 18 voorstellingen die zij afsloten tijdens het Lowlands Festival. In 2019 volgde De Voorlopers met een tour met maar liefst van 23 voorstellingen.

Met meerjarige steun van de provincie Friesland hebben Ivgi&Greben onlangs de kans gekregen zich met hun eigen gezelschap in Leeuwarden te vestigen. In september 2021 wordt het nieuwe gezelschap voorgesteld met de performance Nice to meet you! en in januari 2022 gaat hun eerste voorstelling Wasted Skin in première in Stadschouwburg De Harmonie Leeuwarden, gevolgd door een tour langs Nederlandse theaters.

Ivgi&Greben creëerden voor:

Ballet Jazz de Montreal, CA; Ballett am Rhein, MiR Dance Company DE; Itdansa, ES; Modern Dance Turkey; Ballet Junior de Genève, Tanzkompanie Theater St. Gallen, Tanzkompanie Konzert Theater Bern, CH; National Theatre Ballet, Prague Chamber Ballet, CZ; Phoenix Dance Theatre, Scottish Ballet, Scottish Dance Theatre, GB; Szeged Contemporary Dance Company, HU; Balletto Teatro di Torino, IT; Dansgroep Amsterdam, Introdans, Scapino Ballet, NL Norrdans, Skånes Dansteater, SE; Korea National Contemporary Dance Company, SKR; Provincial Dances Theatre, RU; Rozbark Theatre, Wroclaw Opera Ballet, PL.


Document (2014)

An extreme example of flexibility. An oppressive, virtuosic solo by Ivgi&Greben. Nobody can deny that it’s not exactly a cheerful image of a woman.

Volkskrant

Een intrigerend werk dat ongelofelijk boeit en bevraagt. Fenomenaal!

Het Parool

Een ongelooflijk interessante demonstratie van mentale en fysieke maakbaarheid.

NRC Handelsblad

Een van de meest bizarre dansstukken die ik ooit heb gezien. De beelden hechten zich vast in je hoofd en blijven daar nog dagen hangen.

Meppeler Courant

Wereldpremière

12 februari 2014
Phoenix Dance Theatre,
Groot Brittannië

Choreografie

Ivgi & Greben

Kostuums

Ivgi & Greben

Lichtontwerp

Yaron Abulafia

Muziekcompositie

Tom Parkinson

Duur

25 minuten